torstai 2. toukokuuta 2013

simaa ja minimunkkeja

Tehtyäni vuoden alussa lähinnä itelleni tämän lupauksen, oon myös yllättänyt itseni positiivisesti raportoimalla leipomistuloksista; ensin runeberginpäivän aikaan ja sitten pääsiäisenä. Nyt vuorossa kolmas osa juhlakokkauksista.

Sima ja munkit: molempien valmistuksesta yllätyin positiivisesti tänä vuonna. Siman tekoonhan ei menny oikein puolta tuntia enempää (ja toinen samanlainen pullotusaikaa seuraavana aamuna), munkit taas valmistu jotenkin älyttömän nopeesti ja helposti (jos ei lasketa niitä kahta puolituntista, kun vaan ootin millon mitäkin kohoamista). Kun on näin huono muisti, niin elämä on paljon jännempää, joka vuosi saa jostain yllättyä.

Se paras simaohje on yhä fariinisokeripussin kyljessä. Toimii myös hyvänä ostoslistana. Mä muokkaan omaani sen verran, että käytän pelkkää fariinisokeria (tulee tummempaa, ja tykkään fariinisokerin mausta enemmän) ja pistän sitruunan lisäks joukkoon vähän appelsiinia (maku vähän pyöristyy, tai jotain). Tämän vuoden satsi meni suurinpiirtein näillä sävelillä:

8 litraa vettä
1000g fariinisokeria
2 sitruunan mehu
1½ appelsiinin mehu
kahden herneen kokoinen pala tuorehiivaa

Jännittävintähän simassa on aina se, että sen valmistumisessa menee se viikko. Jos jotain meneekin pieleen, niin siinähän sitten ollaan, ilman simaa vappuaattona. Aina pelottaa, että hiiva meni liian kylmään tai kuumaan veteen, tai jotain muuta kummallista tapahtuu. Tykkäsivät kuitenkin tänäkin vuonna, jee.

Munkkienkin teko oli kivaa, kun ensin olin jotenkin saanu järkeiltyä, että kuinka iso taikina pitäis tehä (eikä menny ees pahasti pieleen). 7,5 desin taikinasta tuli 68 minimunkkia: sen verran pieniä, että muakin melkein nauratti, ja neljä munkkia mahtui helposti paistumaan kahden litran kattilaan.

7,5 dl laktoositonta kevytmaitojuomaa
ripaus suolaa
vähän kardemummaa
2 1/4 dl sokeria
3 pussia kuivahiivaa
n. 19 dl vehnäjauhoja
150 g voita sulatettuna

Pullataikina on siitä kiva, että jos siitä pitää tehä munaton, ni sit vaan tekee. Tästä taikinasta tuli ehkä paras ikinä, ekaa kertaa ikinä onnistuin pyörittämään taikinapalaa pyöreäksi molemmilla käsillä yhtä aikaa.



Toimiiko tää nyt ohjeena muille vai muistilappuna itelleni ens vuodeks? Tiedä häntä. Sen tiedän, että oisitte saanu kuvan minimunkeista, mutta bloggerilla on tänään jotain sitä vastaan. Lisäänpä ehkä siis jälkikäteen, jos muistan. Juhuu, onnistui.

1 kommentti:

  1. Me tehtiin perjantaina sima ja pullotettiin se lauantaina. Oli valmista tiistaina :)

    VastaaPoista