perjantai 8. helmikuuta 2013

zebra bars

Mun ehdoton lempikeittokirjani on joskus vuosia sitten ostettu Amerikan herkut (Jill Parker ja Joyce Parker). Taattuun jenkkityyliin tästä kirjasta ei löydy mitään terveellistä, joka paikassa on melkoisia määriä sokeria ja voita. Ja kaikkea muutakin hyvää.

Jokin aika sitten hurahdin tuosta kirjasta löytyneeseen zebra bars (kirjassa nätisti suomennettuna seeprapalat)-ohjeeseen. Kirjan mukaan tästä tulee 16 palaa (molemmat sivut neljään osaan leikattuna), mutta on sen verran makiaa, että jokaisen palan voi laittaa vielä puoliksi, eikä ole yhtään liian pientä.

Brownie:
100 g tummaa suklaata
100 g voita
1½ dl sokeria
0,5 tl vaniljasokeria
3 munaa
1 3/4 dl vehnäjauhoja
Cheesecake:
225 g tuorejuustoa
3/4 dl sokeria
1 muna
4 tl vehnäjauhoja
1/4 tl vaniljasokeria

1. Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Voitele neliskulmainen paistovuoka, joka on kooltaan 21x21 cm. Ikinä en ole jaksanut voidella vuokaa, käytän suoraan leivinpaperia, vähemmän sotkua.

2. Valmista ensin brownietaikina: Sulata suklaa ja voi keskikokoisessa kattilassa miedolla lämmöllä. Siirrä kattila pois levyltä. Ainakin pari viime kertaa oon käyttänyt Rainbow'n tummaa (70%) leivontasuklaata, hyvä tulee.

3. Vatkaa suklaaseokseen sokeri ja vaniljasokeri. Jäähdytä 15 minuuttia. Ja kuka oikeasti tekisi koko taikinan kattilassa, kuten ohje ehdottaa? Lisää tiskiä joo, mut mä arvostan meidän kattiloita sen verran, että niissä ei kummemmin mitään vatkata. Ja hei, voiko olla hienompaa kuin "sulata suklaa ja voi, lisää sokeri"?


4. Sekoita taikinaan munat ja vehnäjauhot. Ja koska pähkinöitä voi laittaa mihin tahansa, ja valkosuklaata kanssa, niin oon pari viimestä kertaa silpunnut niitäkin molempia noin desin verran mukaan. Ihan vaan huvin vuoksi, kun siltä kerran tuntui. Ilmankin pärjää oikein hyvin, mutta etenkin saksanpähkinästä tulee hauskaa pureskeltavaa.
 

5. Cheesecake: Vatkaa tuorejuusto, sokeri, muna, vehnäjauhot ja vaniljasokeri kulhossa. Oon aina käyttänyt Philadelphia-tuorejuustoa, jota myydään 200g pakkauksissa. En ainakaan vielä oo huomannut, että tuolla puuttuvalla 25g olis suurta merkitystä.


6. Levitä 2/3 brownietaikinasta vuoan pohjalle.


Levitä sitten cheesecakeseos päälle


ja ripota loput brownietaikinasta pinnalle. Ripota ja ripota... samanlaista levittämistä se on joka kerroksessa. Oon pari kertaa nyt testaillut vedellä hammastikulla valmiiden kerrosten läpi, jos ne siitä vaikka hienommin vielä sekottuisivat. Tuloksia ei kummemmin näy, mutta ei se ota, jos ei annakaan.
 


7. Paista 30 minuuttia.

8. Jäähdytä levy vuoassa ja leikkaa se sitten palasiksi. Meillä oleva vuoka on vähän tuota 21x21 cm pienempi ja viime kerralla (ensimmäistä kertaa tässä vuoassa tehdessä) huomasin, että kannattaa tosiaan antaa jäähtyä kunnolla. Pienemmällä pohjalla taikinakerroksista kun tulee paksumpia, ovat ne myös "juoksevampia" pitempään. Tänään illalla tehty zebra bars olisi tarkoitus leikata vasta huomenna, jos nyt vaikka malttaisin odottaa siihen asti.

Valmiina ne sitten näyttää jokseenkin tältä (joskus hienolta ja joskus vähemmän hienolta). Kuva jostain puolen vuoden takaa, kun leivontavuokakin oli vielä isompi.

2 kommenttia:

  1. Oi vitsi, vähänkö herkullisen näkösiä. Onneks oon herkkulakossa, niin ei tarvitse edes ainakaan kuukauteen kuvitella tekevänsä noita.. No, otan silti ohjeen talteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina kannattaa ottaa ohje talteen, mulla on iso kasa lehdistä leikattuja ohjeita tallessa, vaikka jumitunkin aina leipomaan samoja juttuja uudestaan ja uudestaan. Ehkä sitä joskus innostuu tekemään jotain uuttakin.

      Ja onneks mä en oo herkkulakossa, ei siitä tulis yhtään mitään :D

      Poista